De Woonbond en KNMG zijn kritisch over een nieuw wetsvoorstel, waardoor woningcorporaties medische en strafrechtelijke gegevens van huurders zouden mogen verwerken. Met het wetsvoorstel wil de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening het voor corporaties gemakkelijker maken gegevens met zorgverleners en gemeenten uit te wisselen.

Corporaties kunnen hun huurders dan beter helpen als zij ondersteuning nodig hebben, zo luidt de verklaring van het ministerie. Dat zou het welzijn van bewoners en de leefbaarheid van wijken verbeteren.

Het delen van gegevens werkt volgens het voorstel twee kanten op. Zo kan een corporatiemedewerker die vaak in de wijk is, een zorgverlener informeren dat een bewoner hulp nodig heeft. Maar corporaties kunnen ook gegevens van zorgverleners ontvangen als huurders ondersteuning nodig hebben. 

Artsenfederatie KNMG en huurdersorganisatie Woonbond uitten afgelopen week hun zorgen in reactie op het wetsvoorstel. De artsenfederatie is vooral bezorgd over de privacy van kwetsbare patiënten van zorgaanbieders. Het voorstel zou leiden tot ‘te ruime bevoegdheden’ voor woningcorporaties om gezondheidsgegevens te mogen verwerken en een ‘zeer ruime bewaartermijn’ voor een groot deel van de gegevens.

De KNMG wijst erop dat zorgverleners een medisch beroepsgeheim hebben. Om te voorkomen dat dit wordt uitgehold, moet het wetsvoorstel geheimhouding van en vertrouwelijke omgang met gezondheidsgegevens verzekeren, aldus de federatie. Het wetsvoorstel zou daar onvoldoende waarborgen voor bieden.

‘Voorkomen moet worden dat niet-medisch geschoolde medewerkers van corporaties vrijelijk kunnen beschikken over vertrouwelijke gezondheidsgegevens’, stelt de federatie.

Ook de Woonbond heeft ‘grote bezwaren’ tegen het voorstel dat er nu ligt. De organisatie vindt net als KNMG dat het recht op privacy van huurders en woningzoekenden sterk wordt aangetast en noemt die aantasting ‘disproportioneel’.

‘Het kan niet de bedoeling zijn dat corporaties de zorgtaken van zorg en welzijn overnemen. Daar zijn corporaties niet verantwoordelijk voor, daar zijn corporatiemedewerkers niet voor opgeleid en het creëert een ongelijkheid tussen corporatiehuurders en andere inwoners van een gemeente.’

Het wetsvoorstel ging op 12 november in consultatie, wat betekent dat iedereen online mag reageren op het voorstel.

Alles bij de bron; FD [inloggen noodzakelijk] [Thnx-2-Niek]