De stemcomputer moet in Nederland weer worden gebruikt voor het stemmen bij de verkiezingen, zo heeft een door minister Plasterk ingestelde commissie bepaald. De minister stelde begin dit jaar een commissie in die moest uitzoeken of elektronisch stemmen opnieuw kan worden ingevoerd.

Woensdag werd het rapport "Elke stem telt" van de commissie gepresenteerd. "Het rode potlood verdwijnt weer uit het stemlokaal! Ik denk dat het beter met de hulp van computers kan. Maar het papier blijft leidend", zo meldt meldt Ronald Prins van Fox-IT via Twitter. Prins was één van de leden van de adviescommissie.

De commissie adviseert in het rapport over te gaan tot elektronisch stemmen en tellen. Stemmen moet geschieden met een stemprinter waarmee de kiezer zijn keuze bepaalt en waarmee een papieren stembiljet wordt geprint. De stemprinter slaat de stem niet op en telt ook geen stemmen. Tellen gebeurt door de papieren stembiljetten te scannen. Het papieren proces moet leidend moet zijn, aldus de commissie.

Vanwege het onderzoek naar de terugkeer van de stemcomputer in het stemlokaal besloot de stichting "Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet" weer actief te worden. "In het kader van 'terugschrijdend inzicht' moeten we, kennelijk, de hele stemcomputer-exercitie van 2006-2008 nog een keer over doen. Zucht...", zo liet de stichting eerder dit jaar op de eigen website weten.

Alles bij de bron; Security