Met Suwinet kunnen ambtenaren met een paar muisklikken inzage hebben in uw loon, hypotheek, huisadres, bankrekeningnummer, studieschuld – kortom- vrijwel alle denkbare persoonsgegevens.' Maar de meeste gemeenten lappen de beveiliging van dit digitale klantdossier 13 jaar na de invoering nog steeds aan hun laars. Met soms ingrijpende gevolgen. 

D'66 en VVD willen gemeenten die de privacy van burgers schenden aanpakken, zo laten de partijen weten. VVD-Kamerlid Nijkerken vindt het "nu tijd om namen en rugnummers te noemen". Ze wil voorkomen dat gemeenten moeten worden afgesloten van Suwinet. Want daar zouden burgers last van hebben. "Burgers moeten dan een stapel ordners en papieren meenemen bij elk verzoek aan de gemeente." Gemeenten die de regels overtreden, zouden dat ook in hun portemonnee moeten merken.

D'66-woordvoerder Van Weyenberg wil dat de situatie in alle gemeenten wordt onderzocht. Gemeenten die op 1 oktober hun zaken niet op orde hebben, moeten met naam en toenaam worden genoemd en als ze op 1 januari nog steeds niet aan de eisen voldoen, moeten ze worden afgesloten van Suwinet, vindt D'66. 

Inmiddels heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de komende maanden verschillende voorlichtingssessies over het systeem gepland staan, zodat gemeenten hun beveiliging kunnen aanscherpen. Uit recent onderzoek van de inspectie SZW blijkt dat pas 17% van de gemeenten aan de regels voor het gebruik van Suwinet voldoet.

Alles bij de bronnen; BeveilNieuws, NOS & Security