Anonimiteit op internet maakt het lastig voor opsporingsdiensten om cybercrime aan te pakken, zo heeft de minister van Veiligheid en Justitie laten weten. Tijdens het debat over de begroting van het ministerie kreeg hij van VVD-Kamerlid Van Oosten de vraag of hij ook vindt dat de overheid te weinig haast maakt met de aanpak van cybercrime, dat het veel te makkelijk is om anoniem te blijven en of de begroting voldoende is om te investeren in de aanpak van cybercrime.

"Het is inderdaad gemakkelijk om anoniem te blijven op het internet en dat is lastig voor de opsporing. Ook de grenzeloosheid van het internet maakt het voor de politie lastig effectief op te sporen op internet. Daar leg ik mij niet bij neer. Er is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de aanpak en cybercrime is een onderdeel van de Veiligheidsagenda", aldus Van der Steur (pdf).

PvdA-Kamerlid Recourt had een vraag over cyberaanvallen door terroristen. Hij vroeg zich af hoe het zit met de veiligheid van sluizen, de verkeerstoren op Schiphol en het betalingsverkeer. De minister stelt dat de cyberdreiging van terroristen meevalt. Hij wijst naar het jaarlijkse dreigingsbeeld, het Cyber Security Beeld Nederland 2015, van het Nationaal Cyber Security Centrum. Hierin wordt aangegeven dat hoewel de potentie op digitaal gebied van terroristische actoren groeit, ze vanwege de beperkte technische capaciteiten nog geen grote dreiging vormen. 

Alles bij de bron; Security