Als de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten werkelijkheid wordt, is het voor de Nederlandse veiligheidsdiensten mogelijk ongericht telecommunicatie te onderscheppen. Dit betekent dat de overheid alle Nederlanders kan afluisteren, ook als je nergens van verdacht wordt. Middelen zijn het aftappen van e-mail en social media-berichten, maar ook het onderscheppen van allerlei andere vormen van digitaal gegevensverkeer.  Zo krijgt de overheid veel meer macht over alle informatie in Nederland.

De veiligheidsdiensten krijgen meer bevoegdheden, maar het toezicht wordt niet versterkt. Het College voor de Rechten van de Mens vreest een flinke privacyschending en vindt dit uit mensenrechtelijk oogpunt onaanvaardbaar. "Mensenrechten bieden waarborgen die ons beschermen tegen schending van onze privacy. En het zijn juist deze waarborgen die in het wetsvoorstel ontbreken", aldus het College. Het College voor de Rechten van de Mens roept het kabinet dan ook op deze waarborgen alsnog in het wetsvoorstel te verankeren.

Alles bij de bron; AutomGids

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten [NVJ] uit scherpe kritiek op het wetsvoorstel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20xx (Wiv20xx), dat deze zomer ter consultatie is voorgelegd. Samen met een aantal andere wetenschappers en belangenorganisaties, gebundeld in de Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming signaleert de NVJ fundamentele juridische problemen in het wetsvoorstel, die de journalistieke bronbescherming raken. De Studiecommissie benoemt de kritiekpunten in een uitgebreide reactie en doet daarin 19 concrete aanbevelingen voor verbetering van het wetsvoorstel.

Alles bij de bron; NVJ

KPN, Microsoft, Amnesty International en tal van andere organisaties, instanties en bedrijven, waaronder VNO-NCW, Nederland ICT, Privacy First, College voor de Rechten van de Mens, Privacy Barometer en Internet Society Nederland, maken zich ernstig zorgen over de plannen van minister Plasterk om de bevoegdheden van de AIVD en MIVD uit te breiden. Dat blijkt uit reacties van de bedrijven op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Tot vandaag konden burgers, bedrijven en instellingen hun mening op het kabinetsplan geven. In totaal zijn er 498 reacties geplaatst. Veel organisaties lijken tot het laatste moment te hebben gewacht en maken allemaal hun zorgen kenbaar.

Amnesty International is ook één van de organisaties die zegt zeer bezorgd te zijn over de impact van het wetsvoorstel op de samenleving, de privacy en andere mensenrechten van zowel individuen als groepen mensen in binnen- en buitenland. Amnesty is daarbij ook niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de voorgestelde nieuwe en ruimere bevoegdheden voor de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. "In een democratische rechtsstaat zoals Nederland kan het nooit noodzakelijk zijn om de gehele bevolking onder communicatie-surveillance te plaatsen", aldus de organisatie.

Volgens Amnesty breekt het wetsvoorstel met een wereldwijde trend om meer waarborgen op te nemen in de bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten om niet-noodzakelijke en disproportionele inbreuken op mensenrechten te voorkomen of te compenseren.

Alles bij de bron; Security