Het is onder de huidige telecom- en privacywet niet mogelijk dat telecomproviders de gegevens van hun klanten met de overheid delen, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) woensdag op zijn website. Daarmee reageert de AP op het vraagstuk of telecomgegevens mogelijk ingezet kunnen worden in strijd tegen het coronavirus. 

De gegevens kunnen niet anoniem zijn en het is "te omslachtig" om van elke klant toestemming te vragen, aldus de toezichthouder. Locatiegegevens kunnen veel prijsgeven over iemands persoonlijke levenssfeer. Het gaat niet alleen om waar iemand woont, maar bijvoorbeeld ook bezoekjes aan medische of religieuze instellingen. "Het anoniem maken van dit soort gegevens kan niet, omdat dat nooit onomkeerbaar is", merkt de AP daarbij op.

"Wie weet waar iemand woont of werkt en die gegevens combineert met de 'geanonimiseerde' locatiegegevens van heel veel mensen, kan met die combinatie achterhalen wie bij welke locatiegegevens hoort."

Mocht de Nederlandse overheid alsnog interesse hebben om de gegevens te willen gebruiken, dan moet de wet dat gaan toestaan. "Dat kan met een spoedwet, maar moet wel grondig", stelt de AP. De toezichthouder geeft aan snel te kunnen reageren als het parlement met een wetsvoorstel komt. In de wet moet volgens de autoriteit helder beschreven staan met welk doel de gegevens verzameld worden. "Is dat doel alleen handhaving? Of is het om zieke patiënten te volgen, om te kijken met wie een besmette patiënt contact gehad heeft gehad of om gezonde burgers te waarschuwen voor mensen die besmet zijn met het virus?"

Alles bij de bron; NU