De SP wil niet dat de surfgeschiedenis van Europese internetgebruikers zonder toestemming wordt verkocht zoals straks in de Verenigde Staten zal gebeuren. Dat blijkt uit Kamervragen van SP-Kamerlid Hijink aan demissionair minister Kamp van Economische Zaken en demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie.

Hijink vraagt de ministers welke consequenties het Amerikaanse voorstel voor Europese en meer specifiek Nederlandse browsegegevens heeft. Kamp en Blok moeten verder duidelijk maken op welke manier de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de E-Privacyverordening voorkomen dat Europese browsegegevens worden doorverkocht aan Amerikaanse bedrijven.

Afsluitend maakt het SP-Kamerlid duidelijk dat de surfgeschiedenis van Europeanen niet zonder toestemming mag worden doorverkocht. "Wat gaan u en uw Europese collega’s ondernemen om ervoor te zorgen dat Europese browsegegevens niet zonder toestemming kunnen worden doorverkocht aan of gedeeld met derden? Hoe groot is de kans dat een soortgelijk voorstel in EU-verband zal worden aangenomen?" De ministers hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Bron; Security