Het kabinet gaat de komende jaren onder andere inzetten op het versterken van de digitale weerbaarheid, het gebruik van AI, gegevensdeling in de zorg en het verbeteren van de toegang tot digitale gegevens voor de opsporing. Dat staat in het vandaag verschenen regeerprogramma.

Het bevat een aparte paragraaf over 'Digitale weerbaarheid: Cybersecurity & cybercrime'. Daarin staat dat het kabinet gaat werken aan een digitaal weerbare en veilige samenleving. Dit wordt op verschillende manieren gedaan. Het gaat dan om de implementatie van de Cyberbeveiligingswet (Cbw), die naar verwachting in het derde kwartaal van volgend jaar in werking treedt. De wet zou ruim achtduizend organisaties verplichten tot het nemen van maatregelen die hun digitale weerbaarheid verhogen.

Het kabinet zegt ook in te zetten op het versterken van de digitale rechtshandhaving, onder meer door gerichte investeringen in de politie en strafrechtketen en het verbeteren van de toegang tot digitale gegevens voor de opsporing.

Toegang tot gegevens staat ook in de zorg centraal. Zo gaat het kabinet de databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling in zorg en welzijn 'versneld verbeteren'. Burgers die niet willen dat hun gegevens worden gedeeld moeten hier actief bezwaar tegen maken door middel van een opt-out.

Verder zullen de juridische, ethische en privacyaspecten van het gebruik van genealogische dna-databanken voor de opsporing worden onderzocht. In 2026 zal op basis van de tot dan toe opgedane ervaringen en inzichten een volgende stap worden gezet in de toepassing hiervan. Ook op het gebied van de bestrijding van witwassen wil het kabinet de mogelijkheid tot gegevensdeling tussen poortwachters mogelijk maken.

Alles bij de bron; Security