Door toedoen van de overheid zat een Nederlandse ondernemer 2,5 jaar lang onterecht in de gevangenis. Waarom spon de staat een web van leugens om hem te kunnen oppakken?...

...Advocaat Rachel Imamkhan, gespecialiseerd in het bijstaan van Nederlanders die in het buitenland zijn veroordeeld, ziet wat Idrissi uitzonderlijk maakt. Wanneer zij zich in zijn zaak verdiept, stuit ze al snel op vreemde dingen. Er klopt hier iets niet, zegt haar onderbuikgevoel.

En daarin krijgt ze gelijk. Maar pas nadat zij en collega-advocaat Tom de Boer tweeënhalf jaar stug hebben doorgeprocedeerd en de Nederlandse staat het vuur maximaal aan de schenen hebben gelegd. Dan ontdekken zij dat het ministerie van Justitie en Veiligheid hun al die jaren heeft voorgelogen over de reden voor Idrissi’s detentie. En dat de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) naar zijn arrestatie heeft toegewerkt door hem ten onrechte aan te merken als verdachte in een witwasonderzoek.

In een vernietigende uitspraak bepaalde het gerechtshof Den Haag op 30 augustus 2022 dan ook dat de Nederlandse staat grote fouten heeft gemaakt in Idrissi’s zaak en hem bewust heeft misleid. De staat moet hem daarvoor een schadevergoeding betalen.

‘Machtsmisbruik van de overheid ten opzichte van een nietsvermoedende burger’, noemt zijn advocaat Tom de Boer het. ‘Er is’, zegt Khaled Idrissi, ‘een ongelooflijk smerig spel met mij gespeeld.’

Alles bij de bron; Volkskrant [lekker-lang-lezen artikel]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!