'Het is heel erg dat de gemeente dit machtsmiddel gebruikt', zegt hoogleraar zorgethiek Frans Vosman. Hij doelt op de rechtszaak, volgende week, waarbij de Riagg Rijnmond en de gemeente Rotterdam tegenover elkaar staan. Reden: de gemeente trok 350 duizend euro subsidie aan de Riagg in, omdat deze weigert de meldcode huiselijk geweld van de gemeente te ondertekenen.

Vosman vindt afspraken en samenwerking erg belangrijk. Maar hij begrijpt dat de Riagg Rijnmond niet zwicht voor de druk van de gemeente. Met de meldcode zouden allerlei instanties toegang krijgen tot informatie van de Riagg, wat soms onwenselijk is. 'Informatie over ambulante psychiatrie wil je niet altijd delen met de politiemacht', legt Vosman uit. 'Je moet goed nadenken over welke informatie je wel en welke je niet deelt. Sommige dingen moet je voor jezelf houden.' 

De meldcode vind hij meer een 'stuurcode' waarbij de lokale politiek de zorginstelling aanstuurt. 'En die lokale politiek heeft nu veiligheid op het vizier. 'De Riagg wordt zo ook voor veiligheidsbeleid van de gemeente ingeschakeld. Maar dat beleid van de gemeente kan natuurlijk wisselen.' Hij maakt zich zorgen over het feit dat politieke doelen 'over de doelen van goede zorg' heen komen te liggen.

Lees alles bij de bron; binnenlandsbestuur