Overheidsinstanties die persoonsgegevens van burgers in de cloud opslaan moeten met verschillende zaken rekening houden, zo stellen de Europese privacytoezichthouders. Die hebben een lijst met dertien aanbevelingen opgesteld voor overheidsinstellingen die van clouddiensten gebruikmaken.

Een van de belangrijkste aanbevelingen is dat overheidsorganisaties de privacyrisico’s goed in kaart brengen voordat ze in zee gaan met een clouddienst.

Een andere aanbeveling gaat over de toegang tot de data van EU-burgers, als die zijn opgeslagen bij een cloudprovider van buiten de Europese Unie. "Als een overheidsorganisatie persoonsgegevens laat verwerken door een clouddienst buiten de EU, moet deze nagaan of de bescherming van persoonsgegevens ten minste op hetzelfde niveau ligt als binnen de EU.", zo stelt de AP.

Ook de Nederlandse overheid verschillende zaken verbeteren, vindt de AP. Dat gaf alle Nederlandse ministeries in een brief drie opdrachten mee. Zo moeten instanties beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de inkoop van clouddiensten, en deze verantwoordelijkheid niet bij de gezamenlijke inkooporganisatie leggen. Daarbij moeten de ministeries de manier waarop privacy wordt meegenomen in het inkoopproces uniformeren. Tot slot moet de minister onderzoeken op welke plekken nog meer gezamenlijke inkoop kan plaatsvinden.

Alles bij de bron; SecuritySchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!