De controle en toezicht op het werk van het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie moeten beter. Dat zegt het team van de politie vrijdag in een reactie op berichtgeving eerder deze week.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws meldde op basis van interne documenten en politiedossiers dat de politie op een onwettige manier informatie verzamelt over onschuldige Nederlanders. Dat zou al vele jaren en op grote schaal gebeuren door TOOI, en door geen enkele instantie gecontroleerd worden.

De politie zegt nu dat de controle en toezicht op de werkzaamheden inderdaad beter moeten. Het team moet gecontroleerd worden door de burgemeester. “Bij welke burgemeester moet je dan terecht, zeker als dezelfde raddraaiers telkens op verschillende plekken in het land opduiken?” vraagt het hoofd van het team Stan Duijf zich af.

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz zei afgelopen dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat er wel een wettelijke basis is voor de taak van het team. Verder meldde ze dat ze gaat kijken of het mogelijk is de bevoegdheden van het team juist te verruimen.

Alles bij de bron; Trouw [thnx-2-Niek]