Minister Plasterk en Hennis zijn eind vorig jaar al op de hoogte gebracht van het feit dat de Nederlandse inlichtingendienst zelf de metadata van 1,8 miljoen gesprekken had verzameld. 

De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD en de NSA onderzochten samen vorig jaar de herkomst van de 1,8 miljoen metadata-items waar documenten van klokkenluider Snowden melding van maakten. Bij dat onderzoek is onomstotelijk vast komen te staan dat de Nationale Sigint Organisatie, de 'afluisterorganisatie' van de AIVD en MIVD, de gegevens onderschepte. Die conclusie is eind 2013 aan beide ministers verstrekt, aldus het NRC van zaterdag 8 februari.

Afgelopen week gaf het kabinet pas publiekelijk duidelijkheid over de herkomst van de gegevens, die in december 2012 en januari 2013 in een maand tijd werden ondergeschept.

De ministers moesten wel over de brug komen met de verklaring, als gevolg van een rechtszaak tegen de Staat die een groep burgers en belangenorganisaties, verenigd als 'Burgers tegen Plasterk', aanspande over het verzamelen van de gegevens.

Alles bij de bron; Tweakers

pdfNRC bronartikel [DigiAbo]