Het college van Groningen is akkoord gegaan met een pilot waarmee honderd inwoners een eigen online burgerdossier krijgen. Burgers kunnen met het dossier zelf bepalen welke gegevens ambtenaren mogen gebruiken en inzien. Ook kunnen ze zelf gegevens wijzigen.

Het is de allereerste keer in Nederland dat burgers hiermee aan de slag gaan. In een aantal Europese landen waaronder Estland en Denemarken gebeurt dit al en daar werkt het uitstekend’, zo vertelde D66-raadslid Wieke Paulusma. 

Gemeenten zijn door de decentralisaties in 2015 ook verantwoordelijk voor het sociaal domein. Ze beschikken daardoor over veel gevoelige informatie van bewoners. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens van medicijngebruik en de financiële situatie. Burgers kunnen met het online burgerdossier zelf aangeven welke informatie verwerkt en ingezien mag worden door ambtenaren. Doordat burgers zelf bepalen welke gegevens gemeenten kunnen zien en gebruiken, worden zij volgens Paulusma meer zelf verantwoordelijk voor hun privacy, maar ook meer zelfredzaam. Daarnaast ziet Paulusma ook de werkdruk kleiner worden doordat er minder administratie wordt gevoerd. 

Alles bij de bron; BinnlandsBestuur