De eerste publieke pilot met DigiD-uitbreiding Idensys, dat eerst eID heette, gaat in januari van start. Tijdens de pilot gaan maximaal 30.000 mensen inloggen bij twintig bedrijven en overheden. Het is onbekend bij welke bedrijven en overheden de mensen met de test kunnen inloggen. Ook is het onduidelijk hoe mensen zich kunnen aanmelden.

De resultaten van de test moeten midden volgend jaar bekend zijn, waarna de beslissing valt over hoe Idensys verder zal worden gebruikt. Idensys moet op termijn een uitbreiding gaan vormen op DigiD. De bedoeling is dat ook het al langer bestaande eHerkenning in Idensys wordt opgenomen en dat mensen uiteindelijk op meerdere manieren kunnen inloggen op Idensys om zich te authenticeren. Dat gebeurt op verschillende niveaus van beveiliging.

Bedrijven en instellingen moeten via Idensys zeker weten met wie ze te maken hebben. Aan de andere kant moeten ze niet meer gegevens krijgen dan nodig is. Volgens de uitleg van beheerder Logius krijgt een online slijterij bijvoorbeeld alleen de melding dat iemand boven de 18 is, maar de geboortedatum ziet de webwinkel niet. 

Alles bij de bron; Tweakers