De grootste politieke partij van de gemeenteraad in Den Haag, wil experimenteren met een online gebiedsverbod voor drillrappers. Maar wat is eigenlijk een 'online' gebiedsverbod? Waar komt het idee vandaan? En is het plan juridisch haalbaar?

Bij een online gebiedsverbod wordt een persoon (tijdelijk) de toegang tot bepaalde sociale media of websites verboden. Ook een tijdelijk verbod op het doen van specifieke uitlatingen online behoort tot de mogelijkheden.

Het online gebiedsverbod zou specifiek gelden voor drillrappers. Bij een online verbod kunnen drillrappers geen berichten meer plaatsen. Ook wil de partij een zwarte lijst maken van drillrappers die oproepen tot geweld, met als consequentie dat de gemeente Den Haag hun optredens kan verbieden.

Een jaar geleden was de gemeente Utrecht de eerste met zo'n verbod, burgemeester Sharon Dijksma legde toen een 17-jarige een online gebiedsverbod op. Tijdens de avondklok in coronatijd verspreidde de tiener op sociale media opruiende berichten waarin hij jongeren opriep om te komen rellen. De burgemeester verbood hem om nogmaals online zulke oproepen te verspreiden, anders zou hem een boete van 2500 euro boven het hoofd hangen. 

Het is nog de vraag of een online gebiedsverbod juridisch haalbaar is. Een burgemeester mag op straat een gebiedsverbod opleggen, maar online is dit nog onbekend terrein. Eerder bleek al dat zowel de burgemeester van Utrecht als de minister van Justitie en Veiligheid geen duidelijke wettelijke basis konden aanwijzen voor een gebiedsverbod.

Volgende week publiceert de Onderzoeksgroep Cybersafety een rapport waarin mogelijke juridische oplossingen voor een online gebiedsverbod geboden worden. In het rapport wordt gekeken naar de Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV), waarin de gemeentelijke regels staan op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Alles bij de bron; OmroepWest [thnx-2-Niek]