De opvolger van DigiD, het eID-stelsel, is privacybestendig, zo hebben onderzoekers vastgesteld. Via het eID-stelsel kunnen burgers en het bedrijfsleven straks bij zowel de overheid als bedrijven inloggen. Daarbij kan er uit meerdere inlogmiddelen worden gekozen. Gebruikers zijn daardoor niet afhankelijk van één elektronisch identificatiemiddel; bijvoorbeeld bij uitval of storingen zijn dan andere inlog-opties mogelijk...

...Toch zijn er ook kritische geluiden als het om de privacybescherming en mogelijke risico's gaat. Het gaat dan om zaken als identiteitsfraude, 'function creep', het onrechtmatig gebruik van uniek identificerende gegevens, profiling, stigmatisering door koppeling van gegevens, geheime (niet transparante) verwerking van persoonsgegevens, datalekken en omkering van de bewijslast voor de betrokkene.

Dit jaar heeft de regering als doel om een "Introductieplateau eID" te realiseren, zodat pilots met het nieuwe identificatiemiddel kunnen worden uitgevoerd. Er is nu een Privacy Impact Assessment (PIA) uitgevoerd om de privacybestendigheid van het introductieplateau te toetsen en de conclusie is positief (pdf). Volgens de onderzoekers is het van groot belang dat tijdens de ontwerpfase van het eID Stelsel wordt gekeken welke privacy bedreigende risico’s in het geding zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat in het introductieplateau er technische en procedurele maatregelen zijn genomen om de privacy van deelnemende burgers en consumenten te beschermen. "Onze overall conclusie is dat het eID Stelsel juist veel privacy bevorderende maatregelen in zich heeft die de doelstellingen van het eID Stelsel ondersteunen. Onze conclusie is dus positief over de aanpak en opzet van het eID Stelsel aangaande de privacyaspecten gezien het ontwerpstadium", zo stellen de opstellers van het rapport.

Alles bij de bron; Security