De kabinetsbrief over de 1,8 miljoen telefoongegevens, die deze week voor zoveel ophef heeft gezorgd, is gebaseerd op onderzoek door technische experts van de militaire inlichtingendienst MIVD en medewerkers van de Amerikaanse NSA.

Volgens bronnen in Den Haag is uit de reconstructie onomstotelijk gebleken dat de 1,8 miljoen ‘records’ metadata zijn verzameld door de National Sigint Organisation (NSO) – een inlichtingeneenheid van de AIVD en MIVD. De NSO richt zich op het afluisteren van telecommunicatie, in jargon Sigint genoemd – Signal Intelligence.

De informatie over de 1,8 miljoen data over telefoongesprekken in Nederland komt uit de Boundless Informant. Dat is een instrument dat leidinggevenden van de NSA inzicht moet verschaffen in de gigantische hoeveelheid data die de NSA iedere dag opzuigt. Een grafiek gepubliceerd door The Guardian laat zien dat het om miljarden gegevens gaat. Boundless Informant moet daar structuur in aanbrengen. Maar het instrument is nog in ontwikkeling en geeft slechts een deel van alle NSA-data weer.

De NSA stelt dat de data in samenspraak met de veiligheidsdiensten van de betrokken landen zijn verzameld. Sinds deze week is dat ook de officiële lezing van de Nederlandse regering.

Alles bij de bron; NRC