Terrorismecoördinator NCTV gaat straks weer internet monitoren, waarbij het ook persoonsgegevens mag verwerken. Dat heeft demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten weten.

Jarenlang monitorde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het internet zonder dat hiervoor een geldige wettelijk grondslag was. In juli 2021 stopte de NCTV in het geheel met de internetmonitoring nadat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had gesteld dat een eerder genomen besluit van het ministerie van Justitie en Veiligheid geen grondslag was voor de verwerking van persoonsgegevens. 

Om de internetmonitoring van de NCTV toch te laten doorgaan kwam de minister met een wetsvoorstel, dat eind vorig jaar door de Eerste en Tweede Kamer werd aangenomen.

"Met deze wet gaat de NCTV terug naar de kerntaak, te weten: coördineren. Voor het uitvoeren van deze taak kan het nodig zijn (bijzondere) persoonsgegevens te verwerken. Het gaat kan dan gaan om voor- en achternaam, adres, maar ook bijvoorbeeld levensbeschouwelijke overtuigingen. aldus Yesilgöz.

De wet zal in werking treden bij een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, zo staat in het Staatsblad vermeld.

Alles bij de bron; Security