Misschien heb je dat de laatste tijd wel eens geroepen als je weer een mailtje kreeg van een bedrijf met een privacy policy. De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds 25 mei van kracht, en dit brengt een aantal veranderingen met zich mee...

...Waar is dit nou allemaal goed voor? Ook in privacyland zijn er genoeg mensen die beteuterd kijken naar al die ‘lege’ verplichtingen. Toch kunnen we er wel iets van bakken.

Gegevensbescherming gaat vooral om de vraag wie beslist. Mag een uitzendbureau weten wat je afkomst is, of alleen al dat je Aisha heet, met het risico dat ze je dan ongerechtvaardigd discrimineren? Mag je baas weten dat je weinig sport, of alleen al dat je regelmatig een gevulde koek pakt tijdens de pauze, als dat betekent dat je misschien ook zo’n fitnessarmband krijgt opgedrongen? Wat vind je van cookies die bijhouden welke websites je bezoekt en wat je dan precies bekijkt, zodat je op maat gesneden advertenties te zien krijgt?

Organisaties maken een eigen beoordeling , maar jij kan die beoordeling zelf betwisten. Je kan opvragen wat er precies met je persoonsgegevens wordt gedaan en vervolgens een berichtje sturen om te zeggen dat je dat niet wilt. Soms kan het nog makkelijker: je kan in je browser aangeven wat voor cookies je wel of niet accepteert, en op je telefoon bepaal je of een app toegang heeft tot je camera...

...en waar deze wet wel voor zorgt, is dat die moeilijke vragen over gegevensverwerking niet alleen worden beantwoord door – om terug te komen op de voorbeelden van hierboven – het uitzendbureau en de werkgever. Je kan zelf verzet aantekenen, toezichthouders kunnen ingrijpen, en het parlement mag altijd nog nadere regels stellen.

Vind je het nog steeds irritant dat je gebombardeerd wordt met privacy policies? Er ligt nu ten minste een hoop verantwoordelijkheid bij bedrijven en overheidsinstanties zelf. Deze verandering is ingevoerd toen duidelijk was dat de meeste mensen geen tijd hebben om regelmatig controle uit te oefenen over hoe hun data wordt gebruikt. Mocht je dit niet helemaal vertrouwen, dan moet je wel zelf actie ondernemen.

Alles bij de bron; NemoKennislink [Thnx-2-Claudia]