Er is flinke kritiek op de permanente ‘coronawet’ die de regering na de zomer wil invoeren. Onder meer een coalitie van burgemeesters en gemeenten vindt dat er vlak voor de zomer een wet in elkaar is gedraaid waar heel wat op af te dingen valt. Ook andere adviesraden en bijvoorbeeld de GGD uitten kritiek.

Deze ‘coronawet’ wordt onderdeel van de bestaande Wet publieke gezondheid (Wpg), en is niet zomaar een wet. Hiermee verkrijgt de regering bij een oplevende epidemie permanent bevoegdheden tot het nemen van maatregelen die grondrechten kunnen beperken. Denk aan het verplicht afstand houden, sluiten van publieke plekken, een test- of quarantaineplicht, of het verplicht dragen van een mondkapje.

'Daarmee worden feitelijk twee systemen naast elkaar gezet. We hebben de Wet op de veiligheidsregio's, waarbij burgemeesters en voorzitters van veiligheidsregio's bepaalde taken en verantwoordelijkheden hebben. Nu komt er een wet naast te liggen - de Wet publieke gezondheid - waarin die bevoegdheden nét even anders worden neergelegd. Wij denken dat het beter was geweest om één systeem aan te houden in tijden van crisis, en niet om er een nieuw systeem naast te leggen via die Wet publieke gezondheid.', zo zegt burgemeester van Alphen aan den Rijn en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters Liesbeth Spies.

Alles bij de bron; BNR