Brief van minister Verhagen (EL&I) aan de Tweede Kamer met zijn reactie op het rapport 'A view of traffic management and other practices resulting in restrictions to the open Internet in Europe' van BEREC. Dit rapport beschrijft de omgang in Europa van aanbieders van internettoegang met het internetverkeer dat zij over hun netwerken afhandelen.

Ik verwelkom het rapport omdat het voor het eerst kwantitatief inzicht geeft in hoe in Europa aanbieders van internettoegang omgaan met het internetverkeer dat zij over hun netwerken afhandelen. Het rapport is tot stand gekomen op basis van reacties van 381 Europese aanbieders van internettoegang (266 vaste en 115 mobiele aanbieders).

Uit het rapport blijkt dat het blokkeren of afknijpen van peer-to-peer verkeer (P2P), op zowel vaste als mobiele netwerken, en het blokkeren van Voice over IP verkeer (VoIP) op met name mobiele netwerken veel voorkomt. P2P wordt door 18 procent van de vaste aanbieders belemmerd, hetgeen effect heeft op ruim 21 procent van de Europese eindgebruikers. Soms alleen tijdens piekuren of congestie, soms alleen bij sommige abonnees, soms altijd voor iedereen.

P2P wordt door 35 procent van de mobiele aanbieders, goed voor 36 tot 42 procent van de Europese eindgebruikers, belemmerd. Het VoIP-verkeer wordt door 23 procent van de mobiele aanbieders contractueel en/of technisch geblokkeerd. Dit raakt 21 tot 39 procent van de eindgebruikers. VoIP wordt vrijwel niet geblokkeerd door vaste aanbieders

De volledige brief is hier te vinden en het Berec rapport hier [beiden PDF]