Minister Plasterk wist op 22 november al dat niet de NSA, maar Nederland zelf verantwoordelijk was voor het verzamelen van 1,8 miljoen metadata-records. Dat werd bewust niet met de Tweede Kamer en de media gedeeld.

Minister Hennis-Plasschaert en Plasterk hebben een afweging gemaakt tussen 'de plicht om de Tweede Kamer zoveel als mogelijk te informeren' en het belang om niet te veel informatie te geven over de 'mogelijke modus operandi van onze diensten'. "Het laatste gaf de doorslag", schrijft Plasterk.

Vorige week werd de informatie alsnog openbaar gemaakt, vanwege een rechtszaak tegen het kabinet. De eisers in die zaak, waaronder journalisten, activisten en advocaten, willen dat het kabinet wordt verhinderd om data van buitenlandse inlichtingendiensten te gebruiken als die niet rechtmatig zijn verkregen. Daarbij werden de 1,8 miljoen metadata-records als voorbeeld gebruikt.

Het kabinet was bang dat de rechter zou oordelen dat er inderdaad restricties moeten komen op het gebruik van gegevens van buitenlandse inlichtingendiensten. Om dat te voorkomen, is de herkomst van de gegevens nu alsnog openbaar gemaakt, schrijft Plasterk.

Alles bij de bron; Tweakers