Hoewel anonimiteit gegarandeerd was, bleek een jongerenenquête van verschillende gemeenten, waaronder Spijkenisse, zo lek als een mandje. Door een cijfer te veranderen in het wachtwoord, waren reeds ingevulde maar nog niet verstuurde formulieren te zien en zelfs te manipuleren.
Een lokale website kwam er achter dat er in het onderzoek volgens de 'miljoenennota-methode' eenvoudig kon worden ingebroken. Wanneer een formulier al wel was ingevuld maar nog niet was afgesloten kon er eenvoudig naar de gegevens worden gekeken en zelfs worden veranderd. Wethouder Dijkman is geschrokken van de hack, maar is blij dat er geen NAW-gegevens van de deelnemers op straat liggen. ‘We gaan in elk geval kijken vanaf welke verschillende IP-adressen het onderzoek is ingevuld. Van één IP-adres is in elk geval bekend dat vanaf daar acht enquêtes zijn ingevuld.'
Uiteindelijk bleek dat niet alleen Spijkenisse, maar ook de gemeenten Capelle, Gouda, Middelburg en Zwijndrecht de online enquête van het Verwey-Jonkerinstituut online hadden staan met hetzelfde beveiligingslek.
Alles bij de bron; binnbestuur (Thnx-2-Dick)