Overheden hebben niet goed in beeld bij welke gegevensverwerking er sprake is van internationale doorgifte. Eigenlijk zouden ze acuut moeten stoppen met de Amerikaanse diensten. Dat blijkt uit een inventarisatie van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur onder vijftig gemeenten en drie ‘voorbeeld­organisaties’ – Autoriteit Persoonsgegevens, Autoriteit Consument en Markt en Rijksoverheid.

Het gaat om persoonsgegevens van burgers die ze, zonder dat ze het zelf in de gaten lijken te hebben, doorsluizen aan techreuzen uit de Verenigde Staten zoals Google, Meta, Microsoft en Twitter. Overheden die met burgers communiceren via bijvoorbeeld WhatsApp, uploaden een adresboek. Die communicatie wordt als metadata verwerkt en opgeslagen bij WhatsApp...

...De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt in een reactie op het onderzoek dat ze momenteel werkt aan nieuwe richtlijnen voor het gebruik van sociale media door overheidsinstanties. Ook is er een onderzoek gestart naar het gebruik van clouddiensten door overheden.

Alles bij de bron; AGConnect