Nederlandse gemeenten zijn druk bezig met het opleiden of inhuren van jong ogende meerderjarigen om de nieuwe Drank- en Horecawet te controleren. De inzet van loktieners is omstreden en de huidige toezichthouders zijn veelal te oud om zich onopvallend tussen jongeren in jeugdcafés en sportkantines te bewegen.

In sommige gevallen worden stagiairs opgeleid tot toezichthouder zoals in Helmond. Zij controleren of er geschonken wordt aan minderjarigen. Andere gemeenten kiezen voor extern inhuren, zoals Roosendaal. Ander nadeel van de huidige inzet bij gemeenten is dat deze controleurs ook ingezet worden bij parkeerhandhaving of andere toezichthoudende taken op straat. ”Hun gezichten zijn te bekend, vooral in kleine gemeenten”

Raymond Berens van Raymond Opleiding, Advies en Coaching verzorgt de opleiding toezichthouder drank- en horecawet in samenwerking met het Politie Opleidingen Centrum Nederland (POCN) in opdracht van gemeenten. Hij is naarstig op zoek naar jongeren die zich in twee weken willen laten omscholen tot horecacontroleur nu de gemeenten steeds meer werk gaan maken van het handhaven van het alcoholverbod tot 18 jaar.

Alles bij de bron; Metro