De Eerste Kamer stemt morgen 4 juni over een wetsvoorstel dat luchtvaartmaatschappijen verplicht om passagiersgegevens aan de overheid te verstrekken. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat gegevens van vliegtuigpassagiers met vertrek of aankomst in Nederland 5 jaar lang worden bewaard in een database van de op te richten eenheid Passagiersinformatie Nederland (Pi-NL).

Het gaat dan om reserverings- en check-in-gegevens, zoals naam- en adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, geboortedata, reisdata, ID-documentnummers, bestemmingen, medepassagiers en betaalgegevens. De eenheid Pi-NL kan zowel de passagiersgegevens als het resultaat van de verwerking met Europol en vergelijkbare eenheden van andere lidstaten delen. Ook kunnen het Openbaar Ministerie, de politie, de bijzondere opsporingsdiensten, de Koninklijke marechaussee en de Rijksrecherche bij de eenheid Pi-NL informatie opvragen.

"In wezen wordt iedere vliegtuigpassagier hierdoor behandeld als potentiële crimineel of terrorist. In 99,99 procent van de gevallen betreft het echter volstrekt onschuldige burgers, voornamelijk vakantiegangers en zakenreizigers. Dit vormt een flagrante schending van hun recht op privacy en vrijheid van beweging", stelt Stichting Privacy First...

...Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel morgen aanneemt zal Grapperhaus de wet zo spoedig mogelijk in werking laten treden. In Duitsland worden de gegevens van passagiers al sinds oktober vorig jaar aan de autoriteiten verstrekt. Het systeem heeft sindsdien iets meer dan 94.000 hits opgeleverd. Bij slechts 227 hits ging het om een geldige waarschuwing. De overige 93.800 gevallen waren 'false positives' die met de hand moesten worden uitgezocht. Een foutpercentage van 99,7 procent.

Privacy First heeft het onderwerp op de agenda van het VN Mensenrechtencomité in Genève laten zetten. Het Comité neemt begin juli de algehele Nederlandse mensenrechtensituatie onder de loep, waaronder Nederlandse schendingen van het recht op privacy.

Alles bij de bron; Security