Nederland gaat onbemande vliegtuigjes in de toekomst mogelijk uitrusten met camera's die geschikt zijn voor gezichtsherkenning. De eventuele inbreuk op de privacy is daarbij geen reden af te zien van de ontwikkeling van deze systemen. Dat blijkt maandag uit antwoorden van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op vragen van D66 over gezichtsherkenning door de Scan Eagle. Deze drone is vorig jaar door defensie gekocht, maar wordt ook gebruikt door justitie.

Zo kunnen de vliegtuigjes dankzij de infraroodcamera ingezet worden voor de opsporing van wietplantages. Uit specificaties van het apparaat die onlangs op internet opdoken zou echter blijken dat het apparaat ook geschikt is voor gezichtsherkenning.

Volgens Opstelten is dat niet het geval en hebben de specificaties alleen betrekking op camera's die op het vliegtuig gemonteerd kunnen worden. Opstelten wil echter niet bij voorbaat uitsluiten dat de drones van defensie in de toekomst worden voorzien van camera's waarmee gezichtsherkenning mogelijk is. "Eventuele inbreuken op de privacy die daarbij kunnen ontstaan zijn op zichzelf ook geen reden om dit bij voorbaat uit te sluiten", schrijft Opstelten.

Alles bij de bron; Nieuws