De Nederlandse douane stopt met het gebruik van het burgerservicenummer van duizenden eenmanszaken die voor im- en export een Europees identificatienummer, het zogenaamde EORI- of Economic Operator Registration and Identification-nummer, moeten gebruiken. Dat gebeurt op last van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Volgens de privacytoezichthouder heeft de douane geen grondslag om het burgerservicenummer van ondernemers te verwerken; daar is namelijk geen noodzaak voor. De douane overtreedt op die manier de AVG, zegt de AP.

Via het EORI-nummer zou het voor onbevoegden mogelijk zijn om het bsn van ondernemers te achterhalen. Door de combinatie met gegevens uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel zouden ondernemers een onnodig groot risico lopen op identiteitsfraude, concludeert de toezichthouder.

Ook de Belastingdienst heeft het burgerservicenummer jarenlang ten onrechte gebruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens stak daar in 2018 ook al een stokje voor. Sinds eind 2019 hebben alle zelfstandig ondernemers in Nederland een nieuw btw-nummer waarin het bsn niet wordt gebruikt.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!