Stichting Privacy First (SPF) in een "webwarenhuis" producten aanbieden die burgers kunnen beschermen tegen meeloerende instanties en bedrijven. Door apps en programma's te installeren kunnen smartphones, tablets of internetverbindingen op legale wijze beschermd worden, zodat bij gebruik geen digitale sporen worden achtergelaten. Die digitale bescherming is hard nodig omdat overheden en bedrijven data opslaan die ze helemaal niet nodig hebben, claimt voorzitter Bas Filippini...

"We hoeven het wiel niet helemaal uit te vinden. Er zijn al veel goede apps gebouwd, die wij ook in ons assortiment opnemen. Burgers kunnen er zeker van zijn dat wij alleen programma's gebruiken die 100 procent veilig zijn. Ons land loopt in ontwikkeling van programma's al voorop. Dat moeten we uitbuiten door ons met dit soort legale digitale diensten te profileren als gidsland in privacy", meent voorzitter Filippini.

De diensten zijn hard nodig: SPF ziet de vrijheid van de burger steeds verder ingeperkt worden. Van zwarte dozen in de auto, een spionagechip in de autokentekenplaat, diefstalpreventiechips, verplichte dashcams, trajectcontrole tot een netwerk van politiecamera's. En ook tegen gretige bedrijven als Facebook, Google en WhatsApp. Gebruikers kunnen met zo'n beveiligde app anoniem bellen, mailen en chatten.

Bron; txtTelegraaf [abo-versie]