De proef in de Dichtersbuurt, waarbij kandidaat-huurders worden gescreend op een eventueel drugsverleden, is afgelopen. Een jaar lang werken woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente en de politie samen in de wijk in Nieuw-West. Kandidaat-huurders worden door de politie gescreend: als ze daar niet aan willen meewerken, vervalt sowieso de aanspraak op de woning.

Vanmiddag vergaderde de gemeenteraad over verlenging van de proef. Collegepartijen PvdA en VVD zijn voor verlenging, de SP is tegen. 'Je beoordeelt mensen op hun verleden', zegt fractievoorzitter Laurens Ivens. 'En ook mensen met een drugsverleden moeten ergens wonen. Als de pilot nou heel succesvol was geweest, was het een ander verhaal. Maar uit het onderzoek dat tijdens de proefperiode is gedaan, blijkt dat er eigenlijk bijna niets is veranderd. Het zware middel van de screening blijkt dus niet zo effectief.'

Dat lijkt te kloppen: het aantal meldingen van drugsgerelateerde overlast is zelfs iets toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Slechts bij één van de veertig nieuwe bewoners werd door de politie 'code rood' gegeven, maar deze huurder trok zich om andere redenen terug.

Ondanks dat wil de gemeente de proef met twee jaar verlengen.

Alles bij de bron; Parool