Alle prostituees in Amsterdam moeten zich per 1 januari laten registreren. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 380 euro. Dat staat in de Prostitutienota die gisteren door burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Lodewijk Asscher (Project 1012) werd gepresenteerd.

Voor de naar schatting 5500 prostituees in de stad wordt een speciaal loket opengesteld waar ze zich discreet kunnen laten registreren. Tijdens de intake worden legitimatie, leeftijd en identiteit gecontroleerd en krijgen de vrouwen voorlichting over hun rechten en plichten. Om de zelfstandigheid van prostituees te bepalen komt er voor hen een taaltoets.

De prostituee moet later terugkomen en krijgt dan een registratienummer. Dat nummer gaat samen met haar telefoonnummer en burgerservicenummer in een landelijk register. Alleen door de burgemeester aangewezen personen kunnen inzage krijgen in dat register.

De registratie is drie jaar en drie maanden geldig. Klanten die een niet-geregistreerde prostituee bezoeken zijn vanaf volgend jaar strafbaar.

Alles bij de bron; hetparool