Er zijn staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken Kamervragen gesteld over het plan van de Europese Commissie om het opnemen van de vingerafdruk op alle Europese identiteitskaarten te verplichten. Eerder reageerde de Europese databeschermingsautoriteit Giovanni Buttarelli al fel op het voorstel.

Volgens Buttarelli is er geen voldoende rechtvaardiging om twee soorten biometrische gegevens te verwerken en op te slaan, namelijk de vingerafdruk en een gezichtsafbeelding. Verder stelde de databeschermingsautoriteit (EDPS) dat het voorstel een vergaande impact voor de 370 miljoen EU-burgers zou hebben en dat 85 procent van de EU-bevolking aan verplichte vingerafdrukeisen zal worden onderworpen.

Kamerleden Den Boer en Verhoeven willen nu een reactie van Knops op de kritiek van Buttarelli. Ook moet Knops laten weten wat hij vindt van de conclusie van de EDPS dat het betreffende EU-voorstel niet voldoende rechtvaardigt waarom twee soorten biometrische data op identiteitskaarten opgeslagen moeten worden, terwijl het gestelde doel ook met minder indringende middelen bereikt kan worden.

Daarnaast moet de staatssecretaris zijn mening geven over het opnemen van een specifieke bepaling in de verordening dat lidstaten verplicht zijn de biometrische data die verwerkt zijn direct te verwijderen na het opslaan op de identiteitskaart en dat deze gegevens daarna in geen enkel geval voor andere doeleinden gebruikt mogen worden. Knops is gevraagd om de vragen (pdf) voor het algemeen overleg biometrie van volgende week te beantwoorden. Eerder liet het kabinet al weten dat het twijfelt over het nut van verplichte vingerafdrukken op de identiteitskaart.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha