Twee oud-medewerkers van de geheime dienst AIVD hebben straf gekregen omdat ze in 2009 staatsgeheimen hebben gelekt naar De Telegraaf. Bij de rechtbank in Haarlem werden zij in 2010 nog vrijgesproken.

De straffen zijn lager uitgekomen dan wat de aanklager in hoger beroep had geëist. Voor het hof staat vast dat ze informatie aan Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf lekten over dreiging tegen de dalai lama. Voor de beschuldiging dat ze gegevens doorspeelden over de oorlog in Irak, is er volgens het hof te weinig bewijs.

De rechtbank sprak de twee eerder vrij omdat het bewijs tegen hen op een foute manier zou zijn verkregen. De AIVD had namelijk journaliste Van der Graaf afgeluisterd terwijl dat niet mocht en was er zo achter gekomen wie het lek binnen de eigen dienst was. 

Advocaat van S. Inez Weski laat aan weten tegen de uitspraak in cassatie te gaan bij de hoge raad. Zij heeft "grote moeite te hebben met de bewijsvoering van het Haagse gerechtshof. Zo zou onvoldoende aan bod komen dat "veel deskundigen in twijfel hebben getrokken of de gelekte informatie inderdaad staatsgeheimen bevatte". 

Alles bij de bron; Telegraaf & NU