De politie kan binnenkort sneller preventief fouilleren. De nieuwe bevoegdheid is bedoeld voor een kortstondige fouilleeracties, waarvoor de burgemeester vooraf geen toestemming van de gemeenteraad nodig heeft. Zo spoedig mogelijk na afloop informeert hij de gemeenteraad. Een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt is door minister Opstelten naar verschillende instanties gestuurd voor advies.

Burgemeesters kunnen een gebied aanwijzen waar de politie voor maximaal twaalf uur preventief op wapens mag fouilleren. Dit moet noodzakelijk zijn voor de handhaving van de openbare orde. Het gaat om plotselinge gebeurtenissen, zoals gevechten tussen voetbalsupporters of een stevige vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of café.

De (hulp)officier van justitie geeft in zo’n geval de politie opdracht onmiddellijk in actie te komen.

Andere nieuwe elementen in het wetsvoorstel:

 

Burgemeesters mogen een gebied aanwijzen om preventief te fouilleren op grond van een noodverordening.

Zolang de noodverordening geldt, kan de (hulp)officier van justitie toestemming geven voor één of meerdere fouilleeracties. Dit is te bijvoorbeeld te gebruiken bij grootschalige rellen rond de jaarwisseling.

Agenten kunnen aangehouden personen die worden meegenomen naar het politiebureau altijd fouilleren aan hun kleding, inclusief tassen en rugzakken.

Het wordt mogelijk om bij insluiting van arrestanten in een politiecel niet alleen de kleding, maar ook het lichaam te onderzoeken.

De mogelijkheden om op straat een bekeuring te geven bij het aantreffen van wapens worden uitgebreid.

Bron; hetccv


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!