Wie in Rotterdam de miljonair wil uithangen, kan maar beter kassabonnen bij zich hebben. De politie is er een experiment gestart, waarbij dure spullen in beslag worden genomen als de gebruiker ervan niet kan bewijzen dat hij of zij er eerlijk aan gekomen is.

Agenten krijgen een speciale training om dure kleding en sieraden te herkennen bij jongeren, van wie verwacht wordt dat deze niet het daarbij behorende (legale) inkomen hebben. Sieraden en dure auto’s werden in het verleden ook al in beslag genomen, maar nu wil de politie zich ook op kleding en andere spullen gaan richten.

Overigens gebeurt inbeslagname altijd in nauw overleg met justitie. Een van de doelen van het experiment is ook het toetsen van de juridische haalbaarheid ervan.

Niet iedereen is enthousiast over het initiatief, de Rotterdamse Ombudsvrouw Anne Mieke Zwaneveld vindt de ‘Rolex’-controle te ver gaan. Wie een dure jas draagt, heeft dat volgens haar niet per definitie aan criminele activiteiten te danken. Dan zijn toch echt aanvullende aanwijzingen nodig, zei ze tegen RTV Rijnmond. Met het in beslag nemen van auto’s heeft zij minder problemen, omdat de aanvullende aanwijzingen dan eenvoudig te verkrijgen zijn. Ook is zij niet tegen het ‘plukken’ van criminelen, zolang maar voldoende duidelijk is dat het ook werkelijk criminelen betreft.

Alles bij de bron; BeveilNieuws


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!