Zo'n 10.000 dienders hebben inmiddels een nieuwe diensttelefoon gekregen, de Samsung Galaxy S5. Daarmee kunnen ze via een speciale app persoonsgegevens checken en digitale bekeuringen uitschrijven.

De vernieuwing maakt een einde aan een paar grote frustraties van agenten. Zo kan razendsnel worden uitgezocht of iemand de waarheid spreekt over z'n identiteit. Nu moet een verdachte vaak nog mee naar het politiebureau als hij geen ID-kaart kan laten zien. Daar is het wachten op een familielid of bekende die opdraaft met het identiteitsbewijs. ,,Vanaf nu hebben we alleen maar een naam en een geboortedatum nodig," zegt projectleider Edwin Delwel van de Nationale Politie. ,,Als we die gegevens invoeren, verschijnt binnen een paar seconden de bijbehorende pasfoto van het rijbewijs op ons scherm." Vaak zijn het criminelen die liegen over hun identiteit. ,,Ze geven dan bijvoorbeeld de naam van een broer op, die op hetzelfde adres woont. Maar daar komen ze nu niet meer mee weg."...

...Halverwege volgend jaar zijn zo'n 33.000 agenten op straat voorzien van de nieuwe diensttelefoon. ,,We zijn de app nu nog volop aan het testen en uitbreiden," zegt Delwel. ,,Daar nemen we de tijd voor, omdat we een veilig systeem willen neerzetten."

Politiechef Barendse is niet bang dat dienders misbruik van de nieuwe mogelijkheden zullen maken. ,,Je kunt als agent inderdaad alle persoonlijke gegevens van een persoon binnen luttele seconden op je schermpje zien. Maar het is niet toegestaan om dat lukraak te doen. Er moet áltijd een goede reden voor zijn." Als een diender gegevens opvraagt, wordt dat vastgelegd. ,,We leren agenten hoe ze met deze data moeten omgaan. En als het toch misgaat, kunnen we achteraf altijd precies zien wie wat heeft gedaan. Misbruik wordt bestraft."

Als een agent zijn telefoon verliest, liggen gevoelige politieregisters niet op straat. ,,Technisch is het zo geregeld dat de inhoud van een telefoon op afstand binnen 10 minuten kan worden gewist. Lekker rondneuzen is er dus niet bij."

Alles bij de bron; AD