Het tegen de regels inzien van een vertrouwelijke medische dossier heeft een medewerkster haar baan gekost...

...Anke werkte als polikliniekassistente bij een groot ziekenhuis in Amsterdam. Binnen het ziekenhuis gold onder meer de regel dat medewerkers geen informatie opzoeken of gebruiken voor persoonlijke aangelegenheden. Op een gegeven moment ontving het ziekenhuis een klacht over Anke. Ze zou tegen de regels in het medische dossier van haar halfbroer hebben ingezien. 

In een gesprek hierover gaf Anke aan dat ze geen gegevens had verspreid en dat ze alleen het dossier zou inkijken als iemand zou bellen met een vraag over de patiënt. Haar werkgever stelde een onderzoek in en daar bleek uit dat ze op 1 dag 9 keer en een week later 4 keer het dossier van haar halfbroer had ingezien. Op die dagen had hij geen afspraken in het ziekenhuis. Hiermee geconfronteerd gaf Anke aan dat zij dat niet had gedaan.

Opnieuw wees Anke erop dat anderen wel vaker haar vragen om iets op te zoeken in een dossier, terwijl ze weet dat dit niet mag.  Anke werd vervolgens op non-actief gesteld en een dag later op staande voet ontslagen. Anke stapte naar de rechtbank en eiste haar baan terug. De rechtbank vond het verhaal van Anke weinig aannemelijk. Wel stond vast dat ze onbevoegd het dossier van haar halfbroer meerdere malen had ingezien, waarbij ze gericht op specifieke informatie had gezocht. 

Gezien het belang van de vertrouwensrelatie tussen het ziekenhuis enerzijds en patiënten anderzijds, was dergelijk gedrag volgens de rechtbank dusdanig verwijtbaar dat ontslag een terechte maatregel was. 

Alles bij de bron; JuroFoon