Alle media-aandacht voor het "Camera in Beeld" project van de politie vorige week heeft 1200 registraties op één dag opgeleverd, terwijl dat er normaal zo'n 60 zijn. De Nederlandse Politiebond en politievakbond ACP stelden dat alle bewakingscamera's in Nederland verplicht geregistreerd moeten worden.

Via het systeem wordt bijgehouden waar de camera's precies staan, hoe lang de eigenaar de beelden bewaart, waar de camera op is gericht en hoe de politie de beelden kan opvragen. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. Wanneer de politie denkt dat de beelden kunnen bijdragen aan het opsporingsonderzoek, worden die met een machtiging van het Openbaar Ministerie gevorderd. Het gaat hier echter om een vrijwillig register.

Bits of Freedom is kritisch over de database met bewakingscamera's. "Als de politie zo'n database aanlegt, dan moet het wel heel normaal zijn om zo’n camera te hebben hangen. Het is niet langer de uitzondering op de regel om alles wat op het stukje straat voor je huis gebeurt voortdurend vast te leggen, maar is de gewoonste zaak van de wereld", laat Rejo Zenger weten. Doordat er steeds meer camera's komen wordt het gebruik ervan genormaliseerd en kunnen mensen straks niet meer ongezien over straat.

Volgens Bits of Freedom moet in een maatschappij waar het doen en laten van mensen al wordt vastgelegd worden voorkomen dat de steeds intelligenter wordende "bespied-infrastructuur" zich verder kan uitbreiden. "Nu al hangen straten vol met camera’s en antennes die de aanwezigheid van iets persoonlijks, zoals een auto of telefoon, vastleggen. Wie door de stad loopt, laat een transparant spoor achter", aldus Zenger.

Alles bij de bron; Security