Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid over de politie die meekeek in een besloten chatgroep van Extinction Rebellion. Dat gebeurde in aanloop naar de aanhouding van een groep klimaatactivisten, kort voor de A12-blokkade op 28 januari, zo meldde onderzoeksplatform Investico op basis van een strafdossier over een rechtszaak.

Volgens het platform deed een anonieme agent onder een alias twee keer een succesvol verzoek om als activist te worden toegelaten tot twee besloten chatgroepen van Extinction Rebellion op chatapp Signal. De agent verzamelde berichten uit de groepen en bracht de beheerders in kaart. "Het werken met informanten en virtueel agenten ben ik in de vijftien jaar dat ik activisten bijsta nog nooit tegengekomen", aldus de advocaat van de verdachten in deze zaak, die worden verdacht van opruiing. Twee van hen staan ook terecht voor vernieling.

Volt, PvdA, PvdD, BIJ1 en GroenLinks willen dat minister Yesilgöz opheldering over deze gang van zaken geeft.  De minister heeft drie weken om met een reactie op de Kamervragen te komen. 

Alles bij de bron; Security