Justitie heeft in het strafonderzoek naar Aydin C., die ervan verdacht wordt de Canadese tiener Amanda Todd via internet te hebben gechanteerd, een zogeheten ‘keylogger’ ingezet. De keylogger maakte het mogelijk om alle aanslagen van het toetsenbord te registeren en screenshots te maken van onder meer chatgesprekken en webcambeelden. Justitie brak na een tip van Facebook in december 2013 in bij het vakantiehuisje van C. en installeerde de keylogger op zijn computer. 

Het gebruik van deze technologie blijkt niet zonder risico. Hoogleraar Computerbeveiliging Bart Jacobs zet vraagtekens bij de wettigheid ervan in het strafonderzoek. Het plaatsen van een keylogger met software gaat volgens Jacobs verder dan een inkijkoperatie. Hij pleit voor strenger toezicht op het gebruik van hoogwaardige ICT-middelen door de politie.

C. wordt verdacht van chantage en intimidatie van zo’n veertig jonge meisjes in Nederland en enkele tientallen in het buitenland, onder wie de Canadese Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 op 15-jarige leeftijd zelfmoord nadat ze verstrikt was geraakt in een web van chantage en pesterijen over een naaktfoto van zichzelf die circuleerde op internet.

Alles bij de bron; NRC [thnx-2-Niek]