Ook de politie maakt op sociale media regelmatig gebruik van nepaccounts. Het toezicht daarop en de grondslag daarvoor is beperkt, zeggen experts.

...Het gebruik van nepaccounts is een patroon, blijkt uit onderzoek van NRC. Politie en justitie achten het gebruik van dit soort accounts toegestaan, maar specifieke wetgeving ontbreekt. Bij het werken op sociale media betreedt de politie ook soms besloten groepen zonder dat er per se verdenking is van een strafbaar feit.

De rechter vormt het enige externe toezicht op dit heimelijke meekijken, maar omdat politie en OM in de rechtszaal vaak niet duidelijk zijn over de herkomst van het socialemediabewijs, wordt dit werk zelden door de rechter getoetst.

Arnout de Vries van onderzoeksorganisatie TNO schreef mee aan een opleidingsboek voor politieagenten die werken met sociale media, en merkt op dat agenten ook burgers in de gaten houden die niet van een strafbaar feit worden verdacht, bijvoorbeeld in Facebookgroepen. 

Facebook verwijdert alle nepaccounts die het vindt, agenten of niet. In de Verenigde Staten zag de politie daarom al meermaals haar nepaccounts verdwijnen. Ook in Nederland wordt hard opgetreden tegen nepprofielen van de politie op Facebook en Instagram (eigendom van Facebook), laat een woordvoerder weten. „Authenticiteit vormt de basis van ons platform.”

De korpsleiding van de Nationale Politie wil de vragen niet beantwoorden. Verzoeken om een deskundige of hoofdverantwoordelijke te mogen interviewen, blijven wekenlang onbeantwoord, en een bezoek aan een van de elf Real Time Intelligence Centers (RTIC), van waaruit de politie sociale media 24 uur per dag in de gaten houdt, kan niet „vanwege corona”. Een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) wordt afgewezen – het openbaar maken van documentatie rondom de inzet van nepaccounts zou „de veiligheid van de staat” in gevaar kunnen brengen.

...fel is Jan-Jaap Oerlemans, bijzonder hoogleraar inlichtingen en recht, op het gebrek aan openheid vanuit de politie over de nepaccounts. De politie zou duidelijker kunnen zijn over de juridische grondslag die de inzet van nepaccounts mogelijk maakt, meent hij. Het is ook wat advocaat Buruma het meeste steekt. Zij wijst erop dat interne controle bij infiltratie van groepen in de ‘fysieke’ wereld binnen de politie beter geregeld is. Een interne commissie toetst daarbij regelmatig of het werk goed verloopt. Op sociale media is er echter „niemand die er kritisch naar kijkt”, zegt Buruma.

Alles bij de bron; NRC [thnx-2-CopsInCyberspace]