De gemeente Enschede komt onder een boete van 600.000 euro uit. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde die straf in 2022 op vanwege het volgen van publiek via wifisignalen. Maar de rechtbank draaide het oordeel vrijdag terug.

Met behulp van sensoren werd tussen 2018 en 2020 gemeten hoe druk het in de binnenstad van Enschede was. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat gespecialiseerd is in het tellen van passanten.

Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifisignalen uit de mobiele telefoons van passerende mensen op. Elke telefoon werd apart met een unieke code geregistreerd. Doordat Enschede over een langere periode bijhield welke telefoon langs welk meetkastje kwam, kon de gemeente mensen volgen.

De Autoriteit Persoonsgegevens zag dat als een overtreding van de Europese privacywetgeving. Daarom kreeg de gemeente Enschede een boete. Die tekende bezwaar aan, maar dat werd afgewezen. Daarop stapte de gemeente naar de rechter.

Volgens de rechters heeft de privacywaakhond niet goed uitgezocht of de identiteit van de passanten te achterhalen was. Dat het technisch mogelijk kan zijn, vindt de rechtbank niet genoeg. Ook niet is bewezen dat Enschede daadwerkelijk persoonsgegevens heeft verwerkt, aldus de rechtbank.

De Autoriteit Persoonsgegevens "heeft kennisgenomen van de uitspraak en gaat die zorgvuldig bestuderen", laat een woordvoerder weten. Of de organisatie in beroep gaat, is nog niet bekend.

Alles bij de bron; NU