Het Openbaar Ministerie in Rotterdam eist vijf jaar cel tegen een man die wordt gezien als de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market, een door de FBI opgedoekte online marktplaats waarop identiteitsgegevens en inloggegevens van slachtoffers gekocht konden worden.

Wereldwijd staat de verdachte in de top 10 van gebruikers. De gegevens werden in de vorm van zogenoemde ‘bots’ aangeboden. Deze bevatten de inloggegevens die op de computer waren opgeslagen, maar ook de cookies van de sites waarop was ingelogd en alle andere identificerende gegevens van het systeem.

Met dit alles konden kopers op Genesis Market de complete digitale vingerafdruk van een slachtoffer nabootsen en inloggen op nagenoeg al hun accounts. Het gaat daarbij om onder andere bankrekeningen, webwinkels en social media. Het wijzigen van een wachtwoord was niet voldoende, zo lang de computer geïnfecteerd was kreeg de koper van de bot het nieuwe wachtwoord automatisch binnen.

De verdachte heeft ruim 33.000 dollar besteed waarmee hij 1885 bots heeft gekocht. Omdat er vaak meerdere personen gebruikmaken van dezelfde computer ligt het aantal slachtoffers waarvan de inloggegevens gestolen werden hoger. In totaal kon verdachte over zo’n 330.000 unieke inlogcombinaties beschikken.

Het dossier bevat drie aangiftes van slachtoffers die voor in totaal ruim veertigduizend euro benadeeld zijn.

Alles bij de bron; Beveiliging