Toen de politie belde met de vraag of hij thuis was, dacht Hans Schröder (18) dat het een grap betrof. In mei van dit jaar werd bij 34 mensen een huiszoeking gedaan nadat de politie een server had gehackt met daarop een verkooplijst van de zogeheten Blackshades-software. Niet altijd terecht. Schröder, inmiddels ex-verdachte, vertelt aan NU.nl over de voor hem heftige ervaring.

"Ik schrok enorm. Toen we de deur openden was het meteen chaos", steekt Schröder van wal. "Er werd allerhande apparatuur naar binnen gebracht, mensen stellen zich voor. Maar niemand vertelt je waar het precies om gaat. Ook niet als je ernaar vraagt." Als de zeven onderzoekers 's nachts de woning verlaten, blijft Schröder achter met twee post-it-briefjes. Eentje met een telefoonnummer van de Nationale Recherche en eentje met daarop 'artikel 138ab'.

"'Ga dat maar googelen', kreeg ik te horen. "Dan weet je waar dit allemaal over gaat." Het bleek met hacken te maken hebben, ontdekte Schröder. Internationaal loopt er een groot onderzoek naar de software. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft in het kader daarvan de opdracht gegeven de server van Blackshades te hacken. Dat was volgens Justitie geoorloofd omdat niet duidelijk was waar de server zich bevond en het dus ook niet duidelijk was welk land verantwoordelijk was.

Al is het bezit van de software niet strafbaar, toch zijn er ruim een half miljoen computers besmet met de software en in die gevallen is het bezit wel strafbaar. Schröder heeft de Blackshades-software gekocht, daarover doet hij niet geheimzinnig. "Vier jaar geleden al. Ik wilde wel eens weten wat het is." Uiteindelijk bleek in het geval van Schröder er geen bewijs voor vervolging te zijn.

Voor Schröder is de ervaring ongemakkelijk. Tijdens de verhoren werd lang in gegaan op zijn persoonlijke situatie en werd duidelijk dat er veel informatie uit taps voortkwam. "Alles staat nu in hun computer", aldus Schröder. "Waar ik werk, met wie ik om ga, vanalles."  "Ze wilden al mijn gebruikersnamen weten die ik op internet gebruik. Ik heb ze genoemd." "Toen ik dacht klaar te zijn vroegen ze of ik niet meer namen had en lazen er een paar voor. Dat waren wachtwoorden die sommige sites per mail toesturen." 

Volgens zijn advocaat hebben politie en Justitie correct gehandeld. Op de 18-jarige Schröder heeft de zaak niettemin veel indruk gemaakt.

Alles bij de bron; NU