De politie vordert vaak beelden van deurbelcamera's waardoor adressen van nietsvermoedende burgers in strafdossiers terecht kunnen komen, zo meldt BNR, dat een rondgang deed bij regiokorpsen, de Landelijke Eenheid, het Openbaar Ministerie en advocaten. Volgens de radiozender ligt in de publieke communicatie de nadruk altijd op vrijwillige samenwerking tussen politie en publiek, maar blijkt politie in de praktijk nagenoeg altijd onder dwang te vorderen.

Het vorderen van de beelden heeft een juridische reden. Wanneer politie beelden op vrijwillige basis opvraagt zijn ze mogelijk niet bruikbaar als bewijs. Wie een vordering weigert kan een geldboete of een celstraf van drie maanden opgelegd krijgen.

Advocaten stellen dat hierdoor adressen van nietsvermoedende burgers in strafdossiers terecht kunnen komen. Verdachten die naar aanleiding van de beelden zijn aangehouden hebben het recht om alle bewijsstukken tegen hen in te zien. Daaronder valt ook de vordering, met naam en adres van de eigenaar van de deurbelcamera. Een woordvoerder van de Korpsleiding laat weten dat deze gegevens in bijzondere omstandigheden kunnen worden afgeschermd.

Alles bij de bron; Security