Er zijn minder slachtoffers van digitale identiteitsfraude en van hacken. Maar meer mensen worden opgelicht via internet als ze iets kopen. Het CBS doet sinds 2012 onderzoek naar slachtofferschap van cybercrime in de Veiligheidsmonitor. Het gaat daarbij specifiek om (digitale) identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude en hacken. 

In de periode 2012-2014 is het slachtofferschap van identiteitsfraude vrijwel gehalveerd. Het gaat om slachtoffers bij wie de dader aan de gegevens is gekomen door:

  • het kopiëren van een bankpas of creditcard in een winkel of bij een betaal- of pinautomaat (skimmen) of;
  • het kopiëren van betalingsinformatie via het internet, bijvoorbeeld via een gehackte computer of via een website die achteraf gehackt, nep of onbetrouwbaar bleek te zijn (phishing/pharming). 

De afname in het slachtofferschap van identiteitsfraude komt doordat het aantal skimincidenten is verminderd.

In tegenstelling tot de afname van identiteitsfraude, is het aantal slachtoffers van koop- en verkoopfraude de laatste jaren toegenomen. In 2012 was 2,9 procent hier de dupe van, tegen 3,5 procent in 2014 (bijna 480.000 personen). Deze stijging komt volledig voor rekening van toegenomen koopfraude, ofwel bestelde en betaalde producten of diensten die niet worden geleverd. Dat mensen vaker slachtoffer worden van koopfraude komt niet alleen door de groeiende populariteit van online winkelen. Verkoopfraude, waarbij geleverde goederen of diensten niet betaald worden, is de afgelopen jaren niet veranderd. Deze vorm van fraude komt ook duidelijk minder vaak voor dan koopfraude. 

Hacken, ofwel zonder toestemming binnendringen in de computer van een ander, is een relatief veelvoorkomende vorm van (cyber)criminaliteit. In 2014 werd 5,2 procent van de Nederlandse bevolking hiermee naar eigen zeggen geconfronteerd. Dit zijn ruim 700.000 personen. Ter vergelijking: in hetzelfde jaar bedroeg het slachtofferschap van fietsdiefstal 4,1 procent...

...Van cybercrime wordt doorgaans weinig melding en aangifte gedaan, waardoor de meeste slachtoffers niet bekend zijn bij instanties en niet worden geregistreerd. Vooral onder slachtoffers van hacken is de meldings- en aangiftebereidheid laag: 6 procent meldt dit bij de politie en slechts 2 procent van de slachtoffers doet aangifte. Gedupeerden van identiteitsfraude melden dit ook niet vaak bij de politie (ongeveer 15 procent). Zij doen dit met ruim 80 procent echter wel massaal bij hun bank. Ongeveer 13 procent doet aangifte bij de politie. Koop- en verkoopfraude wordt met 25 procent het vaakst bij de politie gemeld.  

Alles bij de bron;  deSecondant via CCV