Nederland staat open voor uitleveren Gonggrijp 

Minister Uri Rosenthal sluit niet uit dat Nederland XS4ALL-oprichter en stemcomputercriticus Rop Gonggrijp gaat uitleveren aan de VS. De procedure is volgens hem met voldoende waarborgen omkleed.

Dat blijkt uit antwoorden van de Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed. Sinds begin dit jaar is duidelijk dat de Amerikaanse autoriteiten onderzoek doen naar Gonggrijp. Daar wordt gekeken naar de vermeende rol van Gonggrijp bij Wikileaks.

In een reactie zegt El Fassed de antwoorden 'genânt' te vinden. "Ze doen niet eens meer een poging om te verhullen dat ze hier geen aandacht aan willen geven", vertelt hij Webwereld. "Wij zullen de minister van Buitenlandse Zaken bij het aankomend debat over mensenrechten hierover opheldering vragen."

Lees alles bij de bron; webwereld

Beatrix moet Gonggrijp beschermen tegen VS

Er is een online petitie gestart gericht aan koningin Beatrix om te voorkomen dat de Nederlandse regering Rop Gonggrijp uitlevert aan de VS vanwege zijn betrokkenheid bij Wikileaks. Het nieuws was voor Jan Wildeboer aanleiding om een online petitie te starten, gericht aan Koningin Beatrix.

Volgens Wildeboer is Gonggrijp een held die juist typisch Nederlandse waarden als vrijheid en openheid verdedigt. Dat juist hij mogelijk wordt uitgeleverd aan de VS leidt tot “ongeloof en woede”.

Lees alles bij de bron; webwereld

UPDATE; Gonggrijp begrijpt uitspraak Rosenthal

Volgens de internetactivist kon Rosenthal niet veel anders zeggen, aangezien er een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten is. Gonggrijp is blij met alle aandacht. "Maar er zijn geen nieuwe gebeurtenissen behalve dat de minister van Justitie een behoorlijk voor de hand liggend antwoord op vragen van Kamerleden geeft. Ik denk niet dat een minister die voorspelbare antwoorden geeft nieuws zou moeten zijn." Daarnaast is er ook nog geen aanklacht, laat staan een uitleveringsverzoek, merkt de internetactivist op.

Lees alles bij de bron; security