Wie zich misdraagt in het openbaar vervoer, krijgt binnenkort standaard een civiele boete opgelegd van 313 euro. Dit staat verder los van eventuele strafrechtelijke vervolging. De boete, die geïnd wordt door Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid, is bedoeld voor dekking van de kosten van het OV-bedrijf.

Het zogenoemde ‘lik op stuk’-beleid wordt volgende week al ingevoerd bij de vervoerders Connexxion en Keolis. Bij Qbuzz/UOV heeft het proef gedraaid en met succes, aldus directeur Arie van Os van de stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid. 

De door zijn organisatie opgelegde boete bestaat uit 240 euro voor de aanhouding en afhandeling van het strafbare feit door BOA’s en 50 euro voor de verwerking door SODA, beide vermeerderd met btw. SODA investeert een deel van dit geld in de opleiding van BOA’s en het vorderen van de bedragen.

Boetes zijn volgens Henri Janssen van FNV Spoor een goed middel, al kan dat niet als alternatief voor toezicht worden beschouwd. Fysieke inzet van veiligheidsmensen schrikt volgens hem meer af dan boetes. De boete wordt overigens alleen opgelegd aan amokmakers. Dus niet als iemand geen geldig vervoersbewijs heeft, maar zich wel kan legitimeren en meewerkt aan de afhandeling.

Alles bij de bron; BeveilNieuws

Update;

Bedrijven kunnen schadevergoedingen opleggen via het civiel recht. Veel supermarkten doen dat bij winkeldiefstal. Als een overtreder niet akkoord gaat, moet uiteindelijk de rechter erover beslissen. De boete is dus niet gelijk definitief.

Bron updateBeveiliging