Het gaat mis als mensen meerdere pasjes tegelijk bij de paslezer houden. Volgens Gerbrant Corbee van Translink (het bedrijf achter de ov-chipkaart) wordt in dat geval de pas met het sterkste signaal gescand. "Daardoor kan het voorkomen dat mensen met de ov-chipkaart inchecken en per ongeluk met een bankpas uitchecken."

In dat geval komt het erop neer dat zowel de ov-chipkaart als de bankpas ingecheckt zijn. Als er niet wordt uitgecheckt, wordt het instaptarief van 4 of 20 euro van zowel de ov-chipkaart als van de bankrekening afgeschreven.

"Ook als mensen contactloos betalen op hun bankpas hebben uitgezet, kunnen zij nog steeds in- en uitchecken in het ov", legt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland uit. "Bankpassen met een NFC-chip kunnen altijd gebruikt worden om te betalen bij een parkeerautomaat, tolpoort of incheckzuil."

Daarvoor hebben banken volgens Beugel een internationale uitzondering afgesproken. Dat is gedaan om voor een vlotte doorstroming van het verkeer of reizigers te zorgen en ook omdat het meestal niet mogelijk is om een pincode in te voeren op zo'n apparaat...

...Als het fout gaat, kunnen reizigers via de website of de app van OVpay alsnog uitchecken. Ook is het mogelijk om het afgeschreven instaptarief terug te vragen.

Alles bij de bron; NU